pengikut raksasa yang busuk

5/10/14

I Quit!

Recently i quit my job. yes indeed. aku memang quit my job dari satu company yang dikatakan public listed company. aku quit jadi production planner which aku rasa macam stress sangat.

balik rumah jadi pendiam (bukan aku untuk jadi pendiam) tidur dan kurang bersocial selain berjumpa dengan dia. ada satu article yang boleh katakan viral dalam facebook. "why do employee leaves company?" bagi aku kerja aku fun. yes. sangat fun. aku suka kerja kerja yang busy walaupun gaji tak lah seberapa sangat tapi still aku suka kerja aku.

yang menjadikan kerja aku tak fun adalah:

1) Force: aku di paksa untuk buat itu ini according to their thinking and decision. jadi nya aku tak free untuk express my idea in handling one thing. so, kerja aku tak pernah nak siap. nak kata aku yang tak efficient? kalau dalam lapan-sepuluh jam kerja, kerja aku adalah selesaikan kerja lima orang pekerja.

2) Respect: Dekat situ memang orang nya less respect terhadap pekerja yang lain. dari management sampai lah ke production. yang mereka tahu adalah jerit jerit, maki maki. itu saja. perbincangan lembut mungkin di bahagian purchasing sahaja. selain dari itu aku nampak hanya lah maki.

ada kawan tanya, kau nak kerja senang macam mana? jawapan nya aku bukan nak sangat kerja senang. tapi aku nak aku pergi kerja dengan rasa hati tenang, nak balik kerja pun tenang. fun working. 

tak apa lah. aku percaya Allah tulis rezeki aku di tempat yang lain. Amin :)

1 comment:

Syikin Maarop said...

Salam.

Rezeki ada di mana-mana sahaja. Teruskan usaha dan yakin dengan pertolongan dari ALLAH.

Semoga berjaya! :)

Ikhlas,
Syikin Maarop
www.syikinmaarop.blogspot.com