pengikut raksasa yang busuk

7/24/14

tips hilang lima kilo dalam masa tiga bulan.

dua tahun lepas aku gemuk. gemuk sangat. sampai pergi ke mana mana kedai pun tak layak beli seluar. size 32 pun sendat. eh apa cerita tu?

asyik menangis aja sebab gemuk. moral down nak mati. serious. macam nak masuk kedai plus size. but hati bukan main ego.

' aku tak gemuk!!'

itu dalam kepala aku. orang keliling aku bila aku tanya tentang tahap kegemukkan aku diorang mesti cakap

'ala, kau bukan gemuk, kau berisi aja. chubby comel'

so how aku nak measure tahap kegemukkan aku. bagi aku masa tu berat 63++kg bukan tahap gemuk. aku selesa dengan diri aku. over confident. tapi, bila pergi mana mana kedai baju lawa jadi tak lawa. seluar boleh kata semua sendat. semua.

aku diet, aku exercise. semua tak jadi. berat turun sekilo dua lepas tu naik balik. masa tu aku tak pandai.

nampak tak betapa aku ni gemuk.

so aku cuba herbalife. sebab ada orang sponsor. tiga bulan aku minum herbalife ikut regime yang di cadangkan termasuk minum air, cut sugar and minimal food. yes aku berjaya turun agak sepuluh kilo. bayangkan dari 63 ke 53 kg?  mesti rasa fabulous kan? cepat jugak. aku pun tak percaya aku jadi sangat kurus. i dont do extreme exercise. well aku hate workout.

aku kurus juga buat masa setahun setengah. lepas tu lebur. aku mula tak jaga makan.naik semula lima kilo.
thn kawan aku ajar eat clean. aku ingat nak ambil herbalife semula. ada juga ambil semula. tapi nak repeat order semput. tak cukup budget. kalau aku terus kan jugak, miau gemuk jadi miau kurus lah kan sebab tak de budget nak beli makan diorang.

aku mula lah cari alternative untuk kurang kan balik berat badan yang makin meningkat. aku cuba eat clean. kalau nak maklumat terperinci boleh lah pm. nanti aku akan bagi tahu details apa yang aku buat untuk kurus.

cuma aku nak ingat kan. tips hebat nak kurus. 80% makanan 20% workout.

dah berjaya kurus. dalam masa tiga bulan berjaya hilang lima kg. :) pm me for great tips. ' i tak jual herbalife. serious!'

aku dah buat dua experiment pada diri aku. dua dua berjaya. :)

fb: arteen tarmedi
twitter: @arteentarmedi
insta: arteentarmedi


5/10/14

I Quit!

Recently i quit my job. yes indeed. aku memang quit my job dari satu company yang dikatakan public listed company. aku quit jadi production planner which aku rasa macam stress sangat.

balik rumah jadi pendiam (bukan aku untuk jadi pendiam) tidur dan kurang bersocial selain berjumpa dengan dia. ada satu article yang boleh katakan viral dalam facebook. "why do employee leaves company?" bagi aku kerja aku fun. yes. sangat fun. aku suka kerja kerja yang busy walaupun gaji tak lah seberapa sangat tapi still aku suka kerja aku.

yang menjadikan kerja aku tak fun adalah:

1) Force: aku di paksa untuk buat itu ini according to their thinking and decision. jadi nya aku tak free untuk express my idea in handling one thing. so, kerja aku tak pernah nak siap. nak kata aku yang tak efficient? kalau dalam lapan-sepuluh jam kerja, kerja aku adalah selesaikan kerja lima orang pekerja.

2) Respect: Dekat situ memang orang nya less respect terhadap pekerja yang lain. dari management sampai lah ke production. yang mereka tahu adalah jerit jerit, maki maki. itu saja. perbincangan lembut mungkin di bahagian purchasing sahaja. selain dari itu aku nampak hanya lah maki.

ada kawan tanya, kau nak kerja senang macam mana? jawapan nya aku bukan nak sangat kerja senang. tapi aku nak aku pergi kerja dengan rasa hati tenang, nak balik kerja pun tenang. fun working. 

tak apa lah. aku percaya Allah tulis rezeki aku di tempat yang lain. Amin :)

2/10/14

tips design dress pengantin sendiri

cerewet. siapa tidak?

aku antara yang cerewet. kalau bukan apa yang aku nak aku akan menolak sungguh sungguh, walaupun ada orang kata bagi peluang. aku tak suka. bagi aku aku tahu yang terbaik.

contoh nya

aku ke singapura untuk mencari kain ke arab street. dari kedai ke kedai aku masuk. ayah sampai penat nak layan aku. ada siap pekedai tu macam nak pujuk aku supaya ambil kain dia. tapi kalau aku dah tak nak nak paksa pun tak guna kan. majalah pengantin, ipad dan dslr tetap aku usung ke sana kemari hanya aku aja yang tahu apa aku mahu.

okey ini ada tips untuk orang yang pilih untuk ke tukang jahit bukan ke fashion designer.

1) Pilih Style. 


Bagi peluang diri untuk observe style yang korang nak mengikut badan masing masing. bagi yang ketinggian less than 160 cm tak payah lah nak fikir untuk pakai dress kembang kembang and meleret leret. serious lupakan.
crdt: google
Paling bagus kalau jenis size petite ni ambil dress yang memang cukup cukup sampai kaki. ini akan buat effect nampak lebih tinggi. dan paling penting lupakan hasrat nak jadi princess bagai. kalau dah jumpa yang berkenan save. save dalam phone or tablet or PRINT! ada option untuk semua.

crdt: google

2) Pilih Kain

Mula mula imagine apa rupa kita in that dress yang kita fikir nak pkai tu. lepas tu buat material hunting. jangan malas. kalau tak hunt mana nak dapat bayangan nya kan. baju tu kita kena tahu nak material macam mana. dia ada macam macam. lace with beading, without beading, or nak plain chiffon and tambah beading sendiri. semua pun boleh. tak ada masalah. yang penting nampak sesuai dengan korang. elakkan pakai yang terlalu gelap. ada orang nampak classy kalau pakai warna gelap. 

bagi aku warna gelap yang nampak classy . 

i) chilli red.
ii) emerald green. 

itu pendapat aku lah. if sesiapa ada pendapat lain silakan. tak paksa follow pun.

pendapat aku better ambil yang sedia ada beading supaya korang tak payah susah nak fikir nak hantar beading dekat mana etc etc.  

and pilih kain lining yang betul untuk dapat kan effect mewah. bukan murah. kain murah pun kalau reti mix and match boleh je jadi exclusive and mewah.

kalau nak ada effect lembut and flowy buat macam ni. beli macam ni. kain lace with beading+ chiffon+ lining. 

tips terpenting. JANGAN TERBURU BURU! bila rasa betul betul puas hati barulah beli. untuk pengetahuan korang material ni memang agak mahal sikit. sedia kan lah duit yang berpatutan. tapi lebih murah lah dari hantar ke designer kan? kalaua da duit lebih nak ke designer pun tak ada masalah. pilihan masing masing.

kalau di klang valley, kedai kain yang jual kain cantik dekat Jakel lah kan
kalau di singapura, royal fabric arab street.

3) Pilih Tukang jahit.

yang ni aku tak boleh nak cakap banyak sangat lah as aku just tahu design aja not sewing. so korang pilih lah ya yang reti jahit dress dress ni ikut gambaran korang.


aku bukan tahu sangat pasal benda benda macam ni. tapi aku banyak baca and imagine. semoga ini dapat membantu :)